Save water! Drink beer!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Aproximativ 1,2 miliarde de oameni de pe toate continentele suferă de lipsă acută de apă, în timp ce alţi 1,6 miliarde nu dispun de cantităţi suficiente de apă. Raportat la populaţia Globului, asta înseamnă că o treime dintre fiinţele umane se confruntă, într-o anumită măsură, cu lipsa apei, în timp ce alţii, privilegiaţi ai sorţii, nu numai că folosesc mai multă apă decât le-ar fi necesar, dar o şi poluează. Şi ăştia am cam fi noi, norocoşii care trăim într-o ţară cu multe bube, dar cu suficiente râuri, încât să nu ne facem griji că n-avem cu ce pune de mămăligă.

save water

 

Totuşi, în timp ce ne plângem de aglomeraţia de pe străzi şi de aroganţa funcţionarei de la poştă, nu ne dăm seama că adevăratele probleme sunt alea care nu ne strâng cu uşa dintr-o dată, ci se instalează treptat, până când n-o să mai avem ce face. Voi ştiaţi că, în ritmul ăsta, în 2050 mai mult de 4 miliarde de oameni ar putea întâmpina probleme cu procurarea apei? 4 miliarde de oameni! Adică mai mult de jumătate din populaţia actuală globală!

Ca să vă faceţi o idee:

–          pentru a produce o jumătate de kilogram de făină este nevoie de 650 de litri de apă!

–          pentru o cană de cafea, 140 de litri de apă

–          pentru un ceainic de… ceai, 90 de litri de apă

Dar nu ne oprim la a consuma iraţional apa, o mai şi poluăm!

Ştiai că, dacă arunci un chiştoc în WC, poluezi 25 de litri de apă, iar dacă arunci un şerveţel demachiant strici 20 de litri?

Ce e de făcut? Păi având în vedere că nu putem produce noi apă nouă, până s-o importăm de pe Marte, am putea să nu ne mai batem joc de rezervele existente. Aşa:

–          Opreşte robinetul când te speli pe dinţi sau când te săpuneşti sub duş.

–          Încearcă să-ţi scurtezi duşul la 5 minute, în loc de 15 (ştiu eu pe cineva care stă cel puţin 20 de minute la duş, de două ori pe zi)

–          Foloseşte electrocasnice eficiente energetic – maşina de spălat vase foloseşte mai puţină apă decât dacă ai spala vesela manual.

–          Izolează-ţi robinetele – o mică scurgere poate duce la 70 de litri de apă pierduţi zilnic

–          Asigură-te că ai o încărcătură completă de rufe înainte de a porni maşina de spălat

Săptămâna trecută, la îndemnul Electrolux, am încercat să reduc consumul de apă când spăl vase. Am ieșit pe ultimul loc în topul bloggerilor fără copii, deci v-am făcut de râs. Să nu mă mai citiți!

Experimentul face parte din campania Watermark, prin care Electrolux ii provoaca pe romani sa incerce sa reduca individual consumul de apa potabila si sa se alature miscarii “#APArtin generatiei responsabile”.