Caietul de expresii frumoase

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Cand eram prin clasa a V-a, doamna de romana ne-a sugerat c-ar fi o idee buna ca, atunci cand citim o carte, sa ne notam binisor intr-un vocabular expresiile frumoase pe care le intalnim. Nu invatasem atunci inca despre metafore, hiperbole, litote si alte figuri de stil, asa ca le numeam generic “expresii frumoase”.

Cred ca timp de vreo doi ani am toooot notat intr-un vocabular verde astfel de expresii care atunci mi se pareau “deosebit de frumoase”, iar azi imi doresc sa nu le fi citit. :)) [Ce-i trist este ca reminiscentele acestor figuri de stil se regasesc azi in textele unora dintre fetele din blogosfera romaneasca. Iar ce-i si mai trist este ca se gasesc destui care sa le si admire inspiratul condei. Dar poate sunt doar eu invidioasa pe nonvalorile care-aduna alte nonvalori in jur, ca mustele la bec.]

Nu stiu cum s-a facut ca zapada asta, care ne-a intrat in case, cizme, nari, ochi si, unora in suflete, mi-a amintit de expresiile alea “de-o-se-bit de frumoase”. Mai tineti minte ca majoritatea compunerilor erau facute dupa acelasi calapod? Ca majoritatea se incheiau cu traditionalul “ce frumos a fost!”? :))

Mai tineti minte ca majoritatea compunerilor despre iarna contineau o lista de “expresii frumoase”, care se regaseau cam la toti copiii?

De exemplu:

– ninge cu fulgi mari, ca de vata

– ninge ca-n povesti

– iarna, craiasa zapezii

– natura a imbracat o mantie alba, de sarbatoare

– stratul pufos de nea

– norii cern stelute argintii

– iarna cerne cu sita rara

– flori de gheata

– cununa de stelute argintii

– dansul fulgilor de nea

– cojoc de omat

– “cer de cristal, iaz de oglinda”

– casele poarta caciuli de blana alba

Oare de ce ne-or fi indrumat sa folosim astfel de penibilitati? Nu e cumva daunator pentru copil sa-l inveti ca numai scriind asa siropos dai dovada de valoare stilistica? Si cum se impaca asta cu predatul esteticii uratului de mai tarziu? Cum le explici ca si “bubele, mucegaiul si noroiul” sunt la fel de frumoase ca “stelutele argintii”, dar in alt mod?

Tu ai obisnuiai sa folosesti astfel de expresii minunate in compuneri? Si daca da, pe care ti le mai amintesti?