Tu pui bani deoparte?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Mi-am dat seama ca, atat eu, cat si apropiatii mei (si mai ales apropiatele mele) tind sa aiba doua atitudini predominante referitor la bani. Cele doua atitudini alterneaza si se succed ca suvitele unei cozi impletite. Cand nu e una, e cealalta. Cand apare cealalta, dispare una. Extrem de rare sunt ocaziile cand aceste atitudini lasa loc unui teren neutru, gri sau bej (adica pentru situatii nici maro, nici roz).

Sa va povestesc despre atitudini si sa ma iau pe mine drept exemplu, ca sa nu-mi sara prietenii-n cap ca-i dau in vileag aici, in plin blog.

Ma pomenesc cu mine dejghinand practic magazinele. Cumparandu-mi fara sa ma uit la punga, rochite felurite, cizmulite cate doua perechi, bluze si bluzite, fuste si fustite, cercei, pantalonasi, strampisori, cosmetice, si cate si mai cate, de ajung acasa deselata, de nu ma mai pot ridica din pat trei zile si trei nopti de la cate magazine am batut si cate sacose au carat bicepsii mei firavi.

Pare ca am dat in boala lui Ogica, anume aceea de a castiga constant la loterie si de-aia nu ma mai uit la cat cheltui. Sau c-am aflat ca-s ruda de sange cu Ivanka si Donald sau ca Murdoch a murit si n-a lasat mostenire decat unei tinere care, din exces de socializare online i-a raspuns la un moment dat pe Twitter.

In astfel de situatii, sunt in stare sa tin discursuri despre faptul ca banii sunt facuti ca sa fie cheltuiti, ca degeaba ii ai daca nu te bucuri de ei, c-ar trebui sa tocam fiecare rubla, ca nu se stie cum da tramvaiul peste noi si ramanem cu meleoanele in conturi. Atunci traiesc pentru momentul intoarcerii din peregrinari, cand hainutele se oranduiesc cuminti pe canapea, una langa alta, inainte de a vedea intunericul dulapului (de unde se-ntampla, recunosc, sa nu mai iasa niciodata).

A doua atitudine, total opusa primeia este cumpatarea. Dramuirea fiecarui leut si argumente de genul “trebuie sa ai mereu niste bani pusi deoparte, ca nu se stie niciodata”. Ma duc in supermarket si chiar sunt atenta la ce cumpar, nu ma pomenesc la casa ca mi-am cumparat spatula de raschetat gheata de pe parbriz, desi eu n-am masina si nici n-am cui s-o daruiesc. (True story.)

Dupa cum este lesne de banuit, prima atitudine o domina vadit pe cealalta. Daca a doua dureaza circa trei zile pe luna, prima tine restul.

Cum fac eu sa le echilibrez si sa reusesc in puuuuuii meeeeeei sa mai fac si eu o economie-doua, ca sufrageria tot nemobilata o am. Zici ca mi-am incheiat misiunea odata cu renovarea.

Tu pui bani deoparte? Si daca da, cum reusesti?