Social media cu Maggi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Sunt critică. Nu neg. Ce trebuie să reţineţi este că nu caut nod în papură, dar nici n-o să tac când o să remarc vreo greseala. Mai ales în contexte în care oamenii care le comit sunt plătiţi sau e de datoria lor să ducă respectiva îndatorire la bun sfârşit fără poticneli.

Lucrând cu litera, mi se pare normal ca tocmai greşelile care ţin de scriere să-mi sară în ochi şi să mă enerveze poate mai mult decât ar fi cazul. Nu, nu sunt fără de pată. Nu sunt un DOOM ambulant, cum nu sunt nici o Gramatică a Academiei cu păr buclat.

Zilele trecute, mă plimbam pe Facebook. Din link în link, ajung în aplicaţia Maggi, “Mămici mândre”, în care mămicile încărcau o fotografie, îi alegeau o ramă virtuală, îi ataşau un mesaj şi o înscriau în concurs. Ei, printre mesajele astea, trona şi melodioasa expresie “zâmbetul tău îmi face ziua”. Nu m-am putut abţine şi le-am scris:

A venit şi răspunsul lor care, vai, demonstra nu doar ca n-au înţeles că “îmi face ziua” nu există în limba română sau, cel puţin, nu cu sensul sugerat de ei, dar încerca să-mi explice “ce-a vrut să spună autorul”, lansându-se într-o exegeză soră cu George Călinescu.

Mamă! Nu ne putem opri aici, mi-am spus! Să continuăm discuţia, că devine interesantă. Adaug:

Primul pas spre a scrie corect este îndoiala. Atunci când te întrebi dacă e bine aşa sau aşa, atunci înseamnă că eşti pe drumul drept al gramaticii pe care mult prea mulţi o subestimează în epoca în care se scrie mai mult decât se citeşte.

LATER EDIT: Retrag tot ce-am spus. Imi dau seama ca referirea mea la “imi face ziua” era nava spatiala pentru cineva care are probleme de gramatica de clasa a II-a.