Când copiii ne dau lecţii mari

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Irina are 6 ani. Îi place ca-n fiecare seară să-şi culce păpuşile, să le învelească şi să le pupe pe frunte, ca să viseze frumos. În dreapta pătuţului păpuşilor, şade Moş Martin, cu pălărioara lui de muselină galbenă tuflită pe frunte. Îi lipseşte un ochi dintr-un război pierdut în faţa frăţiorului mai mic, dar e moş de nădejde. În stânga, cu urechile ciulite, parcă mereu la pândă, stă iepuraşul de pluş roz. Are şorţuleţ şi ţine-ntre lăbuţe o inimioară roşie. Cu-aşa străjeri, nimic rău nu li se poate întâmpla păpuşilor. Irina poate merge la culcare liniştită. Dar mai zăboveşte puţin. Se caută în buzunarele rochicioarei, scoate câteva monede de 50 de bani primite de la mama peste zi şi le pune într-o pungă în care altădată fuseseră bomboane cu cremă de vişine.

Raluca, prietena ei cu mulţi ani mai mare, cea care-o ştie de când nici să meargă nu era în stare, o vede şi-o întreabă:

– Ce faci, Irina, cu banii? De ce-i strângi?

La care Irina, surprinsă, se întoarce şi, cu cel mai cald glas de copil bucălat şi cu gropiţe, zice:

– Îi strâng pentru bebele ăla sărac de care mi-ai povestit tu.

Vă jur ca povestea este reală. Vă jur că există un copil de 6 ani care strânge bani pentru un bebe de 11 luni, bebe pe care nu-l cunoaşte, dar despre care ştie că n-are nici hăinuţe, nici jucării.

Ar fi prea puţin să spun că sunt plăcut surprinsă. Sunt plină de admiraţie şi deja mă gândesc că Irina merită ea însăşi un cadou de Crăciun de la mine pentru gestul ei frumos. Mă înduioşează şi-mi dă speranţă, dar mă face să mă-ntreb ce ne schimbă atât de mult pe parcurs, de nu ne-amintim să-i ajutăm pe cei nevoiaşi decât de Paşte sau de Crăciun? Dacă ne amintim şi atunci…

Şi, apropo de oameni care au nevoie de ajutor, că mi se pare că merg mână-n mână poveştile, vreau să vă spun două vorbe despre poliomielită, o boală care în 1988 făcea victime în 125 de ţări. În România a fost eradicată încă din 2002, dar, în prezent doar trei ţări din întreaga lume mai înregistrează bolnavi de poliomielită: Nigeria, Pakistan şi Afganistan. Dacă nu facem ceva acum, 10 millioane de copii sub 5 ani pot paraliza in urmatorii 40 de ani! Ştiu că pare doar statistică, dar imaginaţi-vi-l pe puiul ăla care se luptă cu boala asta.

Dar, datorită eforturilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Rotary International, suntem extrem de aproape să eradicăm această boală la nivel mondial.

Cum poţi ajuta? Intră pe http://thisclose.endpolio.org/en/submissions/camera şi încarcă o imagine cu tine şi cu gestul semnificativ al campaniei “This close”, la fel ca aici: http://thisclose.endpolio.org/en. Nici măcar nu trebuie să strângi o punguţă cu monede. Efectiv tot ce ai de făcut este să mişti un deget.

La finalul acestei campanii, Rotary International cu susţinerea partenerilor săi, printre care şi GolinHarris, va realiza cea mai mare reclamă pentru promovarea mesajului “this close to ending polio”, reclamă în care va apărea şi fotografia ta.

Poti vedea aici evolutia eradicarii poliomielitei la nivel mondial – http://www.endpolio.org/en – sectiunea Status Report.